![]() |
به گزارش خبرنگار «شاپا»، ساخت «کارون» محصول مدیریت «عقل» در پتروشیمی ایران است، فقط کافی است نیم نگاهی به سبد خوراک این مجتمع پتروشیمی داشته باشید، کلر، بنزن، آمونیاک، اسید سولفوریک، تولوئن، هیدروژن، مونواکسید کربن و فرمالین، 6 مجتمع پتروشیمی محصولات خام و نیمه خام خود را عرضه کردند تا پتروشیمی «کارون» بهعنوان زنجیره ایزوسیانات در نقشه جغرافیای پتروشیمی متولد شود.
امروز در پتروشیمی ایران چه خبر است؟ میگویند دومین جهش توسعه پتروشیمی کلید خورده است، جهشی که با تحقق آن از یک سو با بهره برداری طرحهای تکراری «متانول» و از سوی دیگر با افتتاح پالایشگاههای گاز به اسم «پتروشیمی» صرفا با راه انداختن نمایش ظرفیتسازی، میخواهیم برای چند صباحی هم که شده دور «ارزشسازی» در پتروشیمی که ماموریت و ماهیت ذاتی آن است یک خط قرمز بکشیم. وزیر نفت میگوید من توان و قدرت ابطال طرحهای متانول را ندارم اما به این پرسش هم پاسخ نمیدهد که چرا از ظرفیت «برجام» برای تکمیل زنجیره ارزش «متانول» استفاده نکردید؟
همزمان با مرور شوربختیهای توسعه پتروشیمی در ایران، پتروشیمی «کارون» امسال نوزده ساله میشود، مجتمعی که پس از خصوصیسازی فراز و فرودهای متعددی را پشت سر گذاشت، مجتمعی که تا سال 94 یک شرکت زیان بود که فاز دوم توسعه آن هم نیمه کاره رها شده بود، شریک سوئدی رفته بودند و تولید با 50 درصد ظرفیت اسمی برای کارون به یک آرزوی دست نیافتی تبدیل شده و البته تنوع سبد محصولات آن به تعداد انگشتان دست هم نمیرسید.
با گذشت حدود نوزده سال از راه اندازی پتروشیمی «کارون» امروز باید سوال کرد که در این مجتمع پتروشیمی چه میگذرد؟ اولین و مهمترین برگ برنده این زنجیره ایزوسیانات را باید در ثبات مدیریتش در طول حدود پنج سال گذشته جستجو کرد، «علیرضا صدیقیزاده» نزدیک به پنج سال سکان مدیریت این پتروشیمی را در اختیار دارد و قطعا پنج سال زمان مناسبی بوده تا کارنامه و عملکرد مدیریتی این مجتمع استراتژیک پتروشیمیایی را مورد ارزیابی قرار داد.
پارسال رکورد تولید تجمعی در پتروشیمی کارون شکسته شد و در نیمه نخست امسال نسبت تولید به ظرفیت این پتروشیمی به بیش از 70 درصد افزایش یافته است. در کنار افزایش تولید، هزینههای تولید هم در این مجتمع با جایگزینی فلزات کم ارزشی همچون «نیکل» در مقایسه با «پلاتین و پالادیوم» کاهش قابل توجهی داشته ضمن آنکه هزینههای خرید خارجی کالاهای مصرفی و قطعات یدکی هم از 60 میلیون دلار سال 96، پارسال 9 میلیون دلار شده و احتمالا سال آینده «صفر» خواهد شد.
افزایش تولید و کاهش هزینههای تولید قطعا میتواند کارنامه مدیریتی را در این زنجیره ایزوسیانات ایران کامل کند اما برگ برنده بزرگ این شرکت پتروشیمی را باید در جای دیگری جستجو کرد، «متنوعسازی سبد تولید» بزرگترین و مهمترین دستاورد پتروشیمی «کارون» در اوج تحریمهاست به گونهای که به مدد این تنوع تولید نوسانهای گاه و بیگاه قیمتها، تقاضای شکننده، بازارخواهی رقبایی همچون «سابیک» عربستان، DOWآمریکا، BASFو BAYER آلمان و چینیها هیچگاه به مانعی برای پتروشیمی «کارون» تبدیل نشده که بدون اغراق این شرکت پتروشیمی درحال بازارگشایی در منطقه است.
پتروشیمی «کارون» ماه قبل از تولید یک گرید جدید با هدف تامین نیاز صنایع کفش، لوازم خانگی و ... رونمایی کرد اما خبر مهمتر آن است که امسال با تولید و عرضه گریدهای جدید، این زنجیره ایزوسیانات برای تولید هفده محصول و گرید و سال آینده تا 35 محصول آمادگی عرضه انواع و اقسام گریدها به بازارهای داخلی و خارجی را خواهد داشت.
امروز در اوج تحریم پتروشیمی «کارون» ایران به رقیبی جدی برای غولهای پلیمری آمریکایی، آلمانی، چینی و سعودیها تبدیل شده و در بازاری حدود هشت میلیون تنی یک بازارگردان تمام عیار به شمار میرود که حتی سابیک با وجود جنگ دامپینگ و ارزان فروشی و آمریکا با تحریم غیرقانونی هم حریف «کارون» نشدهاند.
«صدیقیزاده» در پتروشیمی «کارون» چه کرده است؟ برای پاسخ به این پرسش باید به چهار سال قبل برگردیم روزی که او دستور داد مرکز متمرکز «پژوهش و فنآوری» با حضور نخبگان دانشگاهی در دل پتروشیمی «کارون» راهاندازی شود، این مرکز پژوهش با حضور دانشمندان ایرانی در گام نخست با طراحی و تولید نسل جدید کاتالیستها، هزینههای تولید را پائین آوردند و در گام دوم با مطالعات بازار، متنوعسازی سبد محصولات را در دستور کار قرار دادند. اگر امروز از آسمان سنگ ببارد، مشتریان برای محصولات متنوع پتروشیمی «کارون» بازهم در صف میایستند زیرا شرط اول و آخر بقا و تاب آوری در بازار «تنوع تولید» است و این درست همان برگ برنده طلایی است. بدون اغراق باید گفت امروز «کارون» نان «مدیریت پژوهش محوری» را میخورد که او را در اوج تحریم و جنگ قیمت، در کورس رقابت نگه داشته است. راستی، آقای «صدیقیزاده» شما امروز چه نمرهای به کارنامه مدیرعامل کارون میدهید؟
نفت,انرژی,